Fasolada - bönsoppa |
Som turist kanske man inte "ser" de vegetariska huvudrätterna på menyn. Det beror ofta på att de vegetariska huvudrätterna vanligtvis serveras på lunchrestauranger. Annars hittar man många vegetariska alternativ bland förrätterna. Om ni går ut och äter på kvällen kan ni dock fråga om det finns någon vegetarisk dagens rätt. Det som är vanligast då är:
Gemista - ris- och örtfyllda tomater. (kan också vara paprikor och vinbladsdolmar på samma tallrik och ofta har lite potatis tillagats i samma ugnsform. Serveras ofta med lite tjock grekisk yoghurt till)
Briam eller Imam Baldi - De här rätterna är ganska snarlika. Imam Baldi tillagas av auberginer som fylls med smakrik tomatsås och Briam är ugnsbakade grönsaker (aubergine, squash, tomat och lök, ofta tillsätts fetaost mot slutet)
Boureki - är en kretensisk gratäng som tillagas av potatis, squash och den kretensiska mizithraosten. Mynta är den huvudsakliga kryddan.
Bönor, linser och kikärter är vanliga vegetariska huvudrätter som huvudsakligen serveras i hemmen och speciellt mycket vintertid. På lunchrestauranger kan man dock ofta hitta åtminstone ett av dessa alternativ och det kan vara till exempel:
Gigantes - elefantbönor som kokas mjuka och sedan tillagas i ugnen med lök, tomat, selleri och ofta vitlök och morötter.
Fakes - linssoppa
Mavromatika - svartögda bönor som tillagas antingen som en soppa med tomat och lök eller också kan de serveras kalla som en sallad serverad med lök och persilja.
Revithia - kikärtssoppa. Tillagas ofta med citron men ibland också med tomat.
De nämnda rätterna är traditionella grekiska rätter men idag när kockarna ofta "leker" mer i köket och alltfler äter vegetariskt så kan man hitta fler vegetariska huvudrätter som kan skilja sig åt bland olika restauranger.
Några exempel är
Vegetarisk moussaka - är ofta tillagad som den traditionella men utan köttfärs. Istället kan champinjoner eller sojafärs ha använts
Vegetarisk souvlaki - istället för kött kan xaloumiost eller olika grönsaker ha grillats
Stifado - Här använder de ofta samma kryddning som i en stifado med kött men istället för köttet kan de ha använt kastanjer eller olika grönsaker.
Kali Orexi! Smaklig måltid!
Briam - ugnsbakade grönsaker |
Gemista - risfyllda tomater och paprika |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar