Tzatziki och vitlöksbröd |
Tzatziki är en dip som de flesta turister har blivit mycket förtjusta i och är en av de förrätter som serveras mest på grekiska tavernor. Den beställs in separat och kommer in före huvudrätten och används till att doppa brödet i. Vill du ha den som en sås till kötträtten får du säga till att du vill ha in den senare. Eftersom många turister inte är vana vid traditionen att beställa in olika smårätter har en del restauranger börjat att servera den som ett tillbehör på tallriken tillsammans med kötträtter. Detta är dock inget som är kutym i Grekland.
Det viktigaste för att få till en bra tzatziki är en bra yoghurt. Helst ska det vara 10 % fetthalt. Idag hittar du ofta sådan i små hinkar med 1 liter även i Sverige. Om du använder hela förpackningen bör du blanda i minst 2 stora rivna gurkor. Salta den rivna gurkan lätt och låt den stå och rinna av ett tag och du kan gärna klämma ur vätskan också. (Om du inte gör det kan det hända att tzatzikin blir för lös)
Pressa eller riv vitlöksklyftor fint. Hur många klyftor beror på hur stark du vill ha din tzatziki och förstås även på hur stora klyftorna är. Cirka 5 stycken kan vara lagom till 1 liter yoghurt. Smaka av och tillsätt lite peppar och salta mer om det behövs. Tillsätt lite olivolja, den ska inte bli oljig utan det räcker alltså med en par matskedar. Några stänk vinäger ger en fin touch åt tzatzikin. Tänk på att smakerna mognar när tzatzikin får stå i kylen ett tag.
Detta är det traditionella receptet på tzatziki. Du kan även hitta varianter med dill och ibland kan man också se med riven morot i.
En annan variant är rödbetstzatziki. Vi själva har aldrig sett det serveras på någon restaurang på Kreta men på nätet finns många olika recept på rödbetstzatziki. Här utesluter du gurkan och du kan även tillsätta mynta.
Den omåttligt populära snabbrätten gyros serveras här på Kreta med yoghurt och inte tzatziki. Det är dock väldigt gott med tzatziki på den och på de flesta ställen kan du be att få byta ut den naturella yoghurten mot tzatziki.
En gyros med pitabröd, fläskkött, friterad potatis, lök, tomat och yoghurt |
Kanske inte den mest traditionella brunchen/lunchen ned frukt till salladen och tzatzikin, men varför inte? |
SMAKLIG MÅLTIG! KALI OREXI!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar