Ett sant nöje på Kreta är att hyra bil och åka runt och besöka byar. Det är här ni hittar gamla dörrar, gränder och vackra blomster. Varje by brukar också ha en kyrka, ett traditionellt kafeneio (cafe) och ett pantopoleio (en affär som har livsmedel och diverse nödvändigt). Ofta finns också en enkel taverna där det serveras ett fåtal men vällagade rätter.
Det gäller dock att passa på för de gamla svartklädda damerna som sitter och handarbetar utomhus, de grekiska gubbarna på kafeneio och de gamla husen kommer inte att finnas kvar i evigheter. Även här förändras vardagen. Idag då de flesta har bil börjar man åka till närmaste stad för att uträtta sina ärenden och det finns inte samma behov av ett kombinerat postkontor, kafeneio och livsmedelsaffär. De gamla husen rivs eller byggs om.
I byn Daratso |
I Galatas och Daratso som är byar på gångavstånd från områdena Chrissi Akti, Kato Daratso och Agii Apostoli kan man fortfarande hitta gamla hus. Här kan man dock se att mycket är nybyggt. Dessa byar har också goda bussförbindelser med Chania stad samt att båda har en par trevliga tavernor.
Traditionell Galaktoboureko i byn Anogeia |
Kretensiskt hantverk i byn Anogeia |
Detta sägs vara världens äldsta olivträd- i byn Ano Vouves |
Har du tur finns ett litet museum eller kyrka gömd i en grotta i byn du besöker. Mycket av detta är sådant som du inte kan hitta i några reseböcker. Det bästa är att prata med någon av byborna som kan tipsa om vad som finns att se i byn.
På många ställen efter vägarna kan man se bikupor. Kretensisk honung sägs vara den bästa av alla. Bli heller inte förvånad om du får stå och vänta med bilen en stund när får och getter passerar.
På Kreta tillverkas en hel del lokal yoghurt, get- och fårost, hårdosten graviera och mjukosten mizithra. Prova gärna också rätter med lamm eller get när ni besöker en lokal taverna. Till det dricker ni med fördel lokalt vin som serveras i karaff. Kreta har dock många vingårdar som gör finare buteljerade viner men dessa serveras oftast inte ute i byarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar