torsdag 26 november 2020

De mest populära grekiska förrätterna - meze - orektika


 

Före huvudrätten eller till och med istället för huvudrätter kan man beställa in en sallad och ett urval av olika "orektika" (aptitretare kan det översättas till) För vegetarianer är det även ett utmärkt sätt att sätta ihop sin måltid om det inte finns så många vegetariska huvudrätter på menyn. Alla har ju sina egna favoriter men enligt några tavernaägare är det följande som är de mest populära:

1. Grekisk sallad är i det närmaste ett måste under sommaren. Tomat, gurka, lök, fetaost och oliver (kanske även paprika) Med olivolja, salt och ett gott bröd till är det en delikatess som både greker och turister beställer in. 

2. Kretensisk sallad är en variant på den grekiska salladen. Istället för fetaost används den mjuka och mindre salta mizithraosten. Mörka, kretensiska skorpor i salladen fulländar den.

3. Tzatziki - vem känner inte till den smakfulla dipen som är ett måste för många. Tjock grekisk yoghurt, riven gurka och vitlök.

4. Saganaki - friterad ost. Här finns flera olika varianter. Man kan använda gul "vanlig" ost som blir smält och rinnig men det går även att använda kretensiska hårdostar som är mer smakfulla men inte smälter lika mycket. Saganaki är egentligen ordet för något som är tillagad i en liten stekpanna men vanligast är ändå att osten friteras. Det finns dock andra varianter på saganaki såsom räksaganaki med räkor i tomatsås och fetaost eller till och med musslor, korv eller bönor. 

5. Kolokythokeftedes - friterade squashbollar görs av riven squash, ost och kryddas med mynta. Även här finns varianter utan squash som till exempel ostbollar eller tomatbollar.

6. Kretensiska korvar är köttiga och goda. Varje slaktare brukar ha sitt eget recept så de kan skilja i både smak, kryddning och storlek. 

7. Friterad Kalamari (bläckfisk) med pressad citron på är det ljuvligt gott! Färsk kalamari kan vara svårt att hitta hela året men färskfryst kan vara precis lika god. 

8. Dolmades är helt enkelt dolmar. Det vanligaste är vinbladsdolmar fyllda med ris och örtkryddor. På Kreta serveras de ofta kalla och med tjock grekisk yoghurt till. Ibland kan man även hitta dolmar gjorda av squashblommor eller vitkål. På vissa ställen i grekland serveras de varma och tillsammans med "avgolemono" som är ägg- och citronsås. Det finns även varianter med köttfärs tillsatt i risblandningen men på Kreta är det inte vanligt.

9. Dakos är en enkel men mycket god förrätt. Det är helt enkelt kretensiska skorpor som serveras med riven tomat och mizithraost på. 

10. Fetaost. Många greker beställer in en tallrik extra fetaost som de häller olivolja på och gärna ska det vara oregano på också. Fetaost går ofta också att få ugnsbakad eller panerad och friterad. 

Vilken är er favorit? Det finns förstås fler "orektika" än de på listan och dessutom har ofta olika tavernor sina egna specialiteter och varianter. 

 




2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar